je bil uspešno dodan v košarico.

Košarica

KAJ SE SKRIVA POD IZRAZOM “SUPERHRANA”?

By 14. november, 2018 BLOG

Supehrana je vrsta različnih živil, ki imajo različna učinkovanja in namen uporabe, skupna pa jim je visoka koncentracija za zdravje koristnih hranil, predvsem vitaminov, različnih mineralov, esencialnih maščobnih kislin in aminokislin ter rastlinskih barvil. Večina teh snovi med drugim deluje antioksidativno, kar pomeni, da nase vežejo proste radikale in jih odplavljajo iz telesa.

Prosti radikali ali radikali so atomi, molekule ali ioni z vsaj enim nesparjenim elektronom. So zelo reaktivne kemijske zvrsti, ki lahko poškodujejo celične strukture. So rezultat normalne celične presnove (dihanje) in posledica dejavnikov okolja: UV in gama žarkov, toplote, kajenja, onesnaževanja okolja, itd. Tudi nekatere snovi in zdravila (aflatoksini, alkohol, analgetiki, anestetiki,…) povzročajo nastajanje prostih radikalov.

Prosti radikali delujejo znotraj ali zunaj celice. Reagirajo z lipidi, beljakovinami in DNA. Prosti radikali na kaskadni način tvorijo nove proste radikale, ki dodatno poškodujejo celične strukture.

V normalnih razmerah v celicah so prosti radikali v stalnem ravnotežju z antioksidanti, ki jih z različnimi mehanizmi sproti odstranjujejo. Porušeno ravnotežje imenujemo oksidativni stres, ta pa je vpleten v patalogijo raka ter arteroskleroze. Pomembno vlogo lahko odigra pri nevrodegenerativnih boleznih in procesu staranja.

Antioksidanti, ki varujejo telo pred učinki prostih radiklov, so torej encimi, vitamini (A,E,C), betakaroteni, bioflavonoidi, katehini ter mikrorudnine (selen, cink, baker, mangan). Nekatere antioksidante telo sintetizira samo (glutation, sečno kislino, ubikinon), druge pa dobimo s hrano.

Uživanje superhrane izboljša splošno počutje,  uredi prebavo, zviša nivo energije, uravnava telesno težo, čisti in razstruplja organizem, varujejo pred različnimi boleznimi, kot so rak, bolezni srca in ožilja, debelost, živčne bolezni, kožna obolenja in še mnoge druge, pozitivno vpliva na kožo, lase in nohte.

Med superhrano sodijo tudi povsem običajno sadje ali zelenjava, kot so kivi, česen, koprive, regrat borovnice… Izraz superhrana pa se danes največkrat uporablja za najrazličnejše plodove z vsega sveta, predvsem iz eksotičnih predelov našega planeta (acai, goji jagode, guarana, spirulina, suma, maca, kakav…).

Superhrano moramo uživati organsko pridelano in surovo – termično neobdelano. Vsa super živila se odlikujejo tudi po tem, da ne vsebujejo nezdravih nasičenih maščob in rafiniranih sladkorjev.

ZADNJE OBJAVE

Pusti komentar