je bil uspešno dodan v košarico.

KAKO DO ZDRAVEGA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA?

By 5. januar, 2019 BLOG
Zdrav življenski slog

Zdrav življenski slog in kako ga dosežemo?

 

Imunski sistem je naš obrambni sistem, ki nas varuje pred vdorom tujkov, med katere prištevamo mikrobe (bakterije, virusi, glive) in pred rakavimi celicami. Živimo v svetu, ki nas obkroža z mikrobi, naše telo je neprestano v stiku z bakterijami, glivami in virusi. Naravna mikroflora je na vseh telesnih površinah, v prebavilih, ustnih, nosni ter drugih votlinah. Večinoma obstaja ravnovesje med škodljivimi vplivi tujkov in obrambnimi mehanizmi organizma. To ravnovesje se prevesi na eno ali drugo stran, odvisno od sposobnosti obrambnega sistema upreti se vdorom tujkov in od agresivnosti le-teh. Imunski sistem včasih odpove, stanje ravnovesja se prevesi na stran mikrobov in zbolimo. Poskrbimo zaZdrav življenski slog.

Kaj lahko storimo takrat, kako lahko okrepimo imunski sistem, da postane naš zaveznik? Izboljšamo prehrano? Posežemo po vitaminih ali zeliščnih pripravkih? Spremenimo življenjski slog do te mere, da s tem pomagamo imunskemu sistemu? Jasnega odgovora ni, saj znanstveniki še vedno preučujejo delovanje in odzive imunskega sistema. Vsekakor pa je uvedba strategije zdravega življenjskega sloga odličen pričetek, da imunski sistem pridobimo na svojo stran.

Zdrav življenski slog zahteva kar nekaj pomembnih opravil in odrekanj

Upoštevanje napotkov za zdravo življenje je prvi korak, da okrepimo imunski sistem:

– ne kadimo
– jemo hrano bogato s sadjem, zelenjavo in žitaricami
– redno telovadimo
– vzdržujemo primerno težo
– nadzorujemo krvni tlak
– če pijemo alkohol, ga pijemo v zmernih količinah
– dovolj spimo (vsaj 7 ur)
– skrbimo za osebno higieno
– skrbimo za redne zdravniške preglede (še posebej, če sodimo v populacijo starejših in imamo povečano tveganje za bolezni)

Telesna aktivnost

Redna telesna aktivnost je temelj zdravega načina življenja. Dobra telesna kondicija nas ščiti pred boleznimi, na ta način izboljšujemo stanje srca in ožilja, imamo nadzor nad telesno težo.
Kombinacija dobre telesne pripravljenosti in uravnotežene prehrane pripomore k splošnemu dobremu zdravju in s tem tudi imunskemu sistemu.

Prehrana

Če v vaši prehrani manjka zelenjava ali ste med tistimi, ki ima raje bel kruh kot polnozrnatega oziroma vaš dnevni način prehranjevanja ne pokrije v celoti potreb po mikrohranilih (cink, selen, železo, folna kislina, vitamini AA, B6, C, E), potem dnevni odmerki multivitaminskih in mineralnih preparatov spodbudno vpliva ne samo na imunski sistem temveč koristi celotnemu organizmu.

Prehranska dopolnila in zeliščni preparati, ki okrepijo obrambne sposobnosti imunskega sistema, so:

Kako navdušiti otroka za zdrav življenski slog in zdravo, uravnoteženo prehrano?

Pravilne prehranjevalne navade so pomembne za vzdrževanje zdravja. Da so otroci kos obremenitvam v šoli, morajo vložiti veliko energije in koncentracije. Kako pa lahko navdušimo otroka za zdravo in uravnoteženo prehrano? Začetek dneva z zajtrkom je spodbuden uvod v dan za vse, za starše in otroke. Otroku za zajtrk ponudimo obrok bogat z vlakninami. Skodelica žitaric z mlekom in suho ali sveže sadje, je okusna in zdrava izbira prve jutranje hrane. Tekne tudi košček polnozrnatega kruha, namazan z maslom ali s skutinim namazom. Lahki jogurt lahko dopolnimo s sveže narezanim sadjem in z različnimi vrstami oreščkov.

Za zdrave in okusne prigrizke tekom dneva, s katerimi otroci potešijo lakoto, je lahko sveže pripravljen sendvič z zelenjavo, ki jo ima otrok rad (kumarice, korenček, paradižnik). Tudi kombinacija sadja različnih barv in okusov, narezanega na koščke, je privlačna in bo zagotovo teknila. Izogibajte se že pripravljeni hrani, ki vsebuje veliko soli in maščob, pijačam z mehurčki, ki pogosto vsebujejo veliko sladkorja.
Z otrokom skupaj izberimo lično škatlico v katero mu pripravimo majhne prigrizke po katerih lahko poseže med odmori v šoli. Presenetimo otroka z riževo ploščico, rozinami, suhimi krhlji sadja.

ZADNJE OBJAVE

Zdrav življenski slog
BLOG

KAKO DO ZDRAVEGA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA?

Zdrav življenski slog in kako ga dosežemo?   Imunski sistem je naš obrambni sistem, ki…
BLOG

ODLOČENI DO DOBREGA POČUTJA IN VITALNOSTI?

Ste se odločili, da boste v novem letu naredili nekaj zase? Na dobro počutje in…
BLOG

KAJ SO GENSKO SPREMENJENI ORGANIZMI (GSO)?

GSO Gensko spremenjeni organizmi so organizmi, pri katerih je bil genski zapis (DNK) umetno spremenjen.…
BLOG

KAJ SE SKRIVA POD IZRAZOM “SUPERHRANA”?

Supehrana je vrsta različnih živil, ki imajo različna učinkovanja in namen uporabe, skupna pa jim…

Pusti komentar