je bil uspešno dodan v košarico.

Košarica

JABOLČNA PITA

By 25. januar, 2019 SLASTNI RECEPTI
jabolčna pita

Ko se peče jabolčni zavitek ali pita, diši celo stanovanje. Obožujem ta omamen vonj, no same pite pa nikoli nisem marala. V sadovnjaku smo imeli ogromno jabolk, iz katerih je mami naredila različna peciva, ki pa meni niso najbolj dišala. Jabolka sicer obožujem, ampak le sveža, zato sem se odločila, da bom naredila sladico, ki mi bo res dobra. Mamin recept sem malo izpopolnila in tako je nastal veliko manj kaloričen in meni osebno boljši recept za pito.

Za testo potrebuješ:

  • 1  1/4 lončka pirine moke
  • 1 lonček polnozrnate pirine moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 6 jedilnih žlic stopljenega olivnega ali kokosovega olja
  • 1 jedilno žlico javorjevega sirupa
  • 1 jedilna žlica mrzle vode

Za jabolčni nadev potrebuješ:

  • 6 jabolk (meni so všeč bolj kisle)
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1 jedilna žlica limoninega soka
  • javorjev sirup po okusu
  • 1/2 lončka sesekljanih lešnikov in mandljev
  • 4 zmlete ovsene piškote
  • 1 jedilna žlica ruma

Kako jo pripraviš?

  1. V skledo zmešamo suhe sestavine, torej obe moki, pecilni prašek in sol, vse skupaj dobro premešamo
  2. V drugo skledo zmešamo mokre sestavine, to so javorjev sirup, kokosovo olje in vodo, vse skupaj dobro premešamo.
  3. Mokre sestavine vlijemo med suhe in dobro premešamo in pregnetemo, da dobimo testo.
  4. Testo damo v hladilnik  za 20 minut, da se ohladi.
  5. Ko je testo v hladilniku, pripravimo jabolčni nadev.
  6. Jabolka olupimo, izkoščičimo in na režemo na približno 1 cm x 1 cm velike kocke, dodamo cimet, limonin sok, javorjev sirup, sesekljane lešnike in mandlje,  zmlete ovsene piškote in rum. Vse skupaj dobro premešamo.
  7. Dodamo kokosovo olje in še enkrat vse skupaj premešamo. Poizkusiš, če je potrebno še kaj dodati.
  8. 1/4 testa si pustimo za okrasitev.
  9. Testo razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač in naredimo rob.
  10. V pekač nadevamo jabolčni nadev.
  11. 1/4 testa, ki smo ga prihranili, razvaljamo in ga razrežemo na 1 cm široke trakove. Položimo jih po piti, da naredimo mrežo.
  12. V ogreti pečici, pečemo pito cca. 45 minut na 180 stopinj.

Pusti komentar