Košarica

Rastlinske napitke mnogi uživajo zaradi načina prehranjevanja, (pre)mnogi pa zaradi intolerance na živalsko (predvsem kravje) mleko. Rastlinski napitki so odlična alternativa živalskemu mleku in v zadnjem času po tovrstnih napitkih posegajo tudi ljudje, ki niso laktozno intolerančni.

Kaj je laktozna intoleranca in kakšno vlogo tu igrajo rastlinski napitki?

Laktoza je vrsta sladkorja, ki je narejena iz kombinacije dveh preprostih vrst sladkorja – glukoze in galaktoze. Vedno več ljudi se sooča s težavo razgradnje laktoze, saj telo ne proizvaja dovolj encimov za razgradnjo laktoze v telesu. Intoleranca je stanje, pri katerem ljudje ne morejo prebaviti laktoze, saj v organizmu primanjkuje količine encima, laktaze, ki je odgovoren za razgradnjo laktoze v bolj prebavljivo obliko. Laktozna intoleranca se kaže v različnih simptomih, od bolečin v trebuhu, diareje do napihnjenosti.

Rastlinski napitki so izjemno bogat vir vitaminov in mineralov, ki še kako koristijo našemu zdravju in igrajo pomembno vlogo v prehrani veganov in vegetarijancev.

Vpliv vitaminov v rastlinskih napitkih, na zdravje

Redno uživanje rastlinskih napitkov bogatih z vitaminom E (poznan tudi kot močan antioksidant) ob rednem pitju napitka bogatega z vitaminom E lahko zmanjša vnetje, stres in tveganje za različne bolezni in izjemno koristi vašemu srcu.

Napitki, ki so bogati s kalcijem, krepijo vaše kosti, pomembni so za pravilno delovanje srca, živcev in mišic. Ob rednem pitju napitka obogatenega s kalcijem se lahko izboljša gostota kosti (ob uporabi vitamina D, železa in magnezija) in zmanjša tveganje za osteoporozo.

Tudi dodatek vitamina D je za naše telo zelo pomembno, saj ga naše telo ne proizvaja v zadostnih količinah, tudi v primeru, ko smo izpostavljeni sončni svetlobi. Pomanjkanje vitamina D se kaže pri skoraj 50% svetovnega prebivalstva, razlogi pa se predvsem skrivajo življenjskem slogu (dolg delovnik in premalo izpostavljanja sončni svetlobi, prevelika uporaba sončnih krem z UV zaščito,…). Pomanjkanje vitamina D je lahko povezano s povečanim tveganjem za raka, bolezni srca, visokim krvnim tlakom, šibkosti mišic in težav s plodnostjo. Zadostna  količina vitamina D v telesu lahko pomaga koži, vključno s para -aminobezojsko kislino, da se samozaščiti pred škodljivimi sončnimi žarki, kar zmanjšuje pojav gubic in madežev na koži.

Kaj izbrati, ko pa je ponudba rastlinskih napitkov tako pestra?

Vedno bom zagovarjala – kvaliteta pred kvantiteto.

Rastlinski napitki  naj ne bi vsebovali dodanega sladkorja, kar pomeni, da so nizko kalorični in odlični za vse, ki želijo zmanjšati vnos kalorij in izgubiti telesno težo. Prav tako so tudi bogat vir ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo energijo in vsebujejo manj maščob (čeprav ima lahko napitek na osnovi kokosa nekoliko večjo vrednost maščob). Bodite pozorni pri izbiri in vedno pred nakupom preverite oznake hranilnih vrednosti. Napitkov, ki imajo dodan sladkor se izogibajte, saj v prehrani ni potrebe po dodajanju sladkorja. Napitki pa niso uporabni samo za pitje, ampak so dobrodošli in se odlično obnesejo tudi pri pripravi raznih sladic, v kavi, smutiju in kosmičih.

V naši ponudbi lahko izbirate med različnimi rastlinskimi napitki, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja, so brez glutena in so odličnega kremastega okusa:

Naslednji članek