BIO RDEČI POLNOZRNATI INDIJSKI RIŽ, 300 g

4,59 


Redka sorta starodavnega riža.

 

BIO
Vegansko
Brez GSO
EAN: LORIR300
Kategorije: , , ,
Rdeč riž pod imenom indijski tiger Umbra (Indian Tiger Umbra) je pridelan v okviru Vandana Shiva indijske kooperative. Gojenje te redke sorte, ki originalno izvira iz Indije, je še posebej zahtevna zaradi zahtevne geografske lege in klimatskih pogojev. Ker dozoreva samo enkrat letno in zato ne prinaša velikega dobička, ga goji le še peščica majhnih kmetov. Uspeva znotraj vinorodnega območja na ilovnatih tleh, ki daje ovoju riževega zrna značilno rdečo-rjavo barvo. Znotraj ostaja zrno bele barve. Ilovnata tla so torej tista, ki obogatijo zrno z vlakninami, beljakovinami in nenasičenimi maščobnimi kislinami.
Vandana Shiva, je indijska intelektualka, ki je izdala že več kot 20 knjig. Je okoljevarstvena aktivistka in ena od vodij in članov upravnega odbora Mednarodnega foruma o globalizaciji ter glavna predstavnica svetovnega gibanja za solidarnost znano pod imenom Alter globalization movement.

Sestavine

  • 100% rdeči polnozrnati riž*

*iz kontrolirane ekološke pridelave

Uporaba

Uporabite riž za pripravo solate, rižote ali preprosto kot prilogo k zelenjavi.

Povprečna hranilna vrednost na 100 g

  • energijska vrednost 1529 kJ (361 kcal)
  • beljakovine 9 g
  • ogljikovi hidrati 73 g
  • maščobe 3 g (od teh nasičene maščobe 0,8 g)
  • sol 0,01 g

Več o proizvajalcu

Lotao

Lotao - pozabljena skrivnost Ljudstvo se prehranjuje z rižem že od kamene dobe naprej. V nasprotju z masovnim trgom riža Lotao podpira gojenje redkih sort, ki jih do nedavnega Zahodni svet ni poznal. Te sorte so bile izbrane po načelu čistosti tako kvalitete kot tudi načina pridelave. Lotao sodeluje izključno s kmeti, ki pridelujejo redke sorte riža pod ustreznimi pogoji, delujejo v skladu s socialnim podjetništvom in izpolnjujejo pogoje varstva okolja. Poleg različnih sort riža Lotao proizvaja eliksirje in začimbne mešanice. Eliksirji – olja bazirajo na riževem olju, ki daje rižu svileno teksturo in živahno barvo. Z aromatičnimi dodatki poživijo in obogatijo okus riža. Začimbne mešanice razvijejo riževo jed v kulinarično doživetje, še posebej, če jo dodate rižu tik pred serviranjem.