OLJČNO OLJE CAROLEA PRIMA Z OKUSOM ČESNA, 100 ml

8,00 


Odličen za pripravo rib, testenin, rižot in solat.

Vegansko
Brez glutena
Brez sladkorja
Brez GSO

Ni na zalogi

Šifra: oljcno_olje_cesen Kategorije: , , , , , ,

Ekstra deviško oljčno olje z aromo izbranega ekološko pridelanega česna.

Kaj je oljčno olje?

Oljčno olje se pridobiva iz sadežev oljčnih dreves – oljk. Človeštvo pozna oljčno olje že tisočletja, vendar je dandanes zavedanje o kakovosti in koristnosti oljčnega olja največje. Oljke zrastejo med 10 in 20 m, njihova življenjska doba pa je lahko zelo dolga (tudi preko 1000 let). Drevesa cvetijo maja in junija, plodove pa pridelovalci pobirajo od oktobra do decembra. Oljke rastejo le na določenih področjih. Zahodna in južna obala Istre z mediteransko klimo je eno od takšnih področij.

Kako poteka pridobivanje oljčnega olja?

Oljke se poberejo, operejo in zmeljejo. Evropska normativa narekuje, da morajo plodovi, od trenutka ko so obrani, v 36 urah v nadaljnjo obdelavo. Iz zmlete oljčne drozge se z mehanskimi postopki izceja oljčni mošt. Oljčni mošt gre nato v centrifugo, kjer se ločita olje in voda. Ko je voda odstranjena, dobimo oljčno olje, ki je takoj primerno za uživanje. Sveže oljčno olje je bogato z biofenoli oz. vitamini in med vsemi sortami na svetu (teh je preko 1200 vrst) se Istrska belica uvršča med 5 najbolj zdravih vrst. Istrska belica pa lahko ravno zaradi visoke vsebnosti antioksidantov zadrži najvišjo kvaliteto kar 18 mesecev, olje pa je uporabno tudi dlje.

Kako poteka pridobivanje ekstra deviškega oljčnega olja?

Ekstra deviško oljčno olje ni podvrženo nobenim kemičnim postopkom čiščenja. Lahko enostavno rečemo, da je ekstra deviško oljčno olje pridobljeno zgolj z mletjem in stiskanjem oljk. To mora biti narejeno s popolnoma mehanskimi postopki, brez uporabe kakršnihkoli topil in pri temperaturi obdelave, ki ne sme preseči 27°C. 

Vrste oljčnega olja:

 • Ekstra deviško oljčno olje

          Olje pridobljeno s prvim hladnim stiskanjem oljk in z manj kot 1% kisline.

 • Deviško oljčno olje

          Gre za enak postopek kot pri ekstra deviškem oljčnem olju, le da je tu stopnja kislina, ponavadi zaradi manj zrelih oljk, višja (1,5%).

 • Rafinirano oljčno olje

Pozitivne senzorične lastnosti ekstra deviškega oljčnega olja so:
Sadni okus: ekstra deviško oljčno olje mora imeti pikanten sadni okus po svežih oljkah. Zrele oljke dajo blažji, aromatičen, maslen in cveten okus, medtem ko dajo zeleni plodovi oljke bolj grenak in pikantnejši okus, samo olje pa ima vonj po travniku. Sama pikantnost in grenčica olja je odvisna tudi od izbire sort oljk.

Grenčica: povzroči izredno prijeten okus grenkobe, ki jo čutimo na jeziku.

Pikantnost: povzroči okus po popru, ki ga čutimo v ustni votlini in grlu.

Po okusu je ekstra deviško oljčno olje težko prepoznati. Njegovo pristnost pa lahko preverite na tri načine:

 • Ekstra deviško oljčno olje se bo v hladilniku zgostilo, ko pa se bo segrelo, bo znova postalo tekoče.
 • Pravo olivno olje je vnetljivo in če bi z njim prepojili bombažne nitke, bi le te morale zagoreti.
 • Že sama gostota olja pove veliko o kakovosti in sveže hladno stiskano olje je podobno mastnemu soku, zato ga z rok brez težav lahko izperete zgolj s toplo vodo.

Kako spoznati ekstra deviško oljčno olje?

Ali je grenčica dobra?
Ko utrgate oljko z drevesa, je le ta pregrenka, da bi jo lahko zaužili. Večina te grenkobe je vsebovane tudi v ekstra deviškem oljčnem olju. Ravno ta grenčica pa je dokaz visoke vsebnosti antioksidantov, ki so znak svežega in zdravega ekstra deviškega oljčnega olja. Tako da, če ste vzljubili črno čokolado in temno pivo, potem skušajte ceniti grenkobo tudi pri oljčnem olju.

Shranjevanje oljčnega olja

Oljčno olje morate kupiti v temnih steklenicah in tudi shranjevanje le te je pomembno. Steklenico zaprtega oljčnega olja hranite v suhem, hladnem in temnem prostoru. Ne shranjujte jo na visokih policah, saj je tam temperatura zaradi kuhanja najvišja, poleg ta pa priporočamo, da je ne shranjujete v bližini električnih naprav, ki uničujejo koristne sestavine v olju. Na takšen način lahko zaprto in dobro ekstra deviško oljčno olje zdrži tudi do dveh let. Ko steklenico odpremo pa se začne oljčno olje degradirati hitreje. Naše priporočilo je, da odprto oljčno olje porabite čim prej (vsaj v 2 mesecih). 

Sestavine

 • Oljke
 • Aroma bio česna

Povprečna hranilna vrednost na 100 g

 • Energijska vrednost 3700 kJ (900 kcal)
 • Beljakovine 0 g
 • Ogljikovi hidrati 0 g (od tega sladkorji 0 g)
 • Maščobe 100 g (od tega nasičene 15 g)
 • Sol 0 g